Idéző-blog

Segsz te tudítani? 4+1 filmidézet, amire valószínűleg nem emlékszel, pedig jók!

2019. július 19. - leonardpetr

Gondolom Te is vágod, mit mondott Ripley az idegen királynőnek az Aliensben és fejből nyomod a Ponyvaregény legjobb dumáit, esetleg még a Casablanca utolsó mondatára is emlékszel. Nem véletlen, hiszen filmtörténet tele van olyan szövegekkel, melyek elhangzásuk pillanatában a popkultúra részeivé váltak, melyeket majd' mindenki ismer és idéz, néha úgy, hogy nem is tudja honnan származnak.

Nos, engedd meg, hogy alább felidézzek pár olyat, amelyek szerintem legalább ilyen jók, de nem valószínű, hogy sokaknak feltűntek. Kiváncsi vagyok, hogy Te hányra emlékszel közülük.

1. Az állatbarát

"Lionel, anyád megette a kutyámat!"

mv5bzjc5ztkxnjatnmqxzs00odg5lwfhy2mtyjzizju3nme3mwu5xkeyxkfqcgdeqxvyndy2nzgwote_v1.jpgKi mondta: Maria Penalver; Hol mondta: Peter Jackson: Hullajó (1992)

A '90-es évek elején Peter Jackson egy alacsony költségvetésű, de rendkívül kreatív és humoros horrorfilmmel robbant be az életünkbe. Bár nem a forgatókönyv kifinomultsága miatt emlékszünk erre a filmre, a fenti mondat szerintem a filmtörténet egyik legviccesebb felkiáltása.

De most őszintén, el tudsz képzelni olyan szituációt, amikor ennek a mondatnak van értelme? Nos, Jackson el tudott, és annak ellenére, hogy én nagyon írtózom a zombihorror műfajától, a Hullajót jó szívvel ajánlom mindenkinek.

2. Aki a civilizáció sorsáért aggódik

"Ha ez így megy tovább, egy üzletember nem számíthat semmi haszonra a bundázásból. Márpedig ha már a bunda sem fix, miben bízhat az ember? Hogy nyerjen is valamit, kénytelen lesz vaktában fogadni. És akkor az már maga az anarchia, a legvadabb dzsungel." 
mv5bmtmzmwy5n2qtztnmmi00n2uxltg5mmmtyzriodlhzdazowq4xkeyxkfqcgdeqxvyndqxnjgzodi_v1.jpg

Ki mondta: Jon Polito; Hol mondta: Joel Coen: A halál keresztútján (1992)

 

A Coen testvérek mindig kiváló karaktereket írnak, s különösen izgalmas figurákkal rakták tele a Halál keresztútján című filmjüket. Itt még az utolsó mellékszereplő sem papírmasé. A klasszikus gengszterfilmek előtt tisztelgő alkotásban olyan színészek brillíroznak, mint Steve Buscemi , Albert Finney, John Turturro, Gabriel Byrne és Marcia Gay Harden. Sőt, még egy cameo erejéig Frances McDormand is feltűnik. 

Igaz, nagy a verseny, de a showt egyértelműen az azóta már elhunyt Jon Polito lopta el, aki minden jelenetében lehengerlő intenzitással formálta meg az elsőre talán komikusnak ható, de valójában halálosan veszélyes olasz maffiózót, Johnny Caspart. A film a fenti monológgal nyit,és ez a szöveg tökéletes képet ad Caspar furcsa értékrendjéről és morális mozgatórugóiról. Nem láttad még? Pótold gyorsan, nem fogsz csalódni. 

3. Aki figyel a stílusra

"Mondd meg neki, ha nem veszi le [a napszemüvegét], ledobom a hídról, de úgy hogy még a fején van."

out_of_sight.jpg

Ki mondta: George Clooney Hol mondta: Steven Soderbergh: Mint a Kámfor (1998)

 

Sokáig nem szerettem Clooneyt. Emlékszem, amikor megkapta Batman szerepét, azt gondoltam: hogy is lehetne igazi denevérember ebből a bájgúnárból? (Akkor még nem sejthettem, hogy a helyzet fordított lesz és Clooney fog szégyenkezni Batman miatt)

Aztán az Alkonyattól pirkadatig mindent megváltoztatott: Clooney maga volt a megtestesült coolság, és a következő évtizedben neve összeforrt ezzel a szóval. (Manapság inkább a furcsán grimaszoló, már-már groteszk figurákkal forr össze, amit először itt láttam tőle, de ez is jól áll neki).

A Mint a kámfor szerintem a legjobb Elmore Leonard adaptáció Szóljatok a köpcösnek mellett. Mindkettő hemzseg az imádnivaló karakterektől és a fentihez hasonló überlaza dumáktól. 

 4. A profi

"A kés azért jó, mert csendes fegyver. És minél kevesebb a zaj, annál elégedettebb a raj. Tökön szúrjuk őket, mi aztán nem cicózunk. Puska a nyomiknak, kés a profiknak."

lock_stock.jpgKi mondta: Dexter Fletcher; Hol mondta: Guy RitchieA Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső (1998)

1998-ban megtudtuk, hogy nem csak Belmondo és Leon voltak profik, azokból a csatorna túl oldalán, a ködös Albionban sincs hiány. Sőt, Guy Ritchie első filmjében rögtön egy egész csapat igazi profival ismerkedtünk meg: Tom (Jason Flemyng) az agy, Eddy (Nick Moran) a hamiskártyás, Dudva (Jason Statham első szerepében) a seftes, valamint a csendes szakács, Szappan (Dexter Fletcher), akiről viszont egy ponton kiderül, hogy ő a legprofibb mind közül.

Ars poetica-ját ezekben sorokban fektette le, egyszersmind költői vénáját is megcsillogtatva.

+1. A feldúlt

"Nóra tudod vaddiszki tilos dásznejében rájva erde"

robin_hood.jpgKi mondta: Roger Rees; Hol mondta: Mel Brooks: Robin Hood, a fuszeklik fejedelme (1993)

Ez itt tulajdonképpen egy kakukktojás, mert se nem cool, se nem örökzöld, egyszerűen csak imádom, azért láthatod. 

Hollywoodban rendszeres időközönként veszik elő Robin Hood történetét, hogy újra és újra az éppen aktuális trendekhez igazítva elmeséljék azt. Most is egy ilyen időszakot élünk (bár az eredményt látva nem lesz tartós) de a '90-es évek elején volt igazán nagy felfutása a témának: 1991-ben rögtön két filmet is csináltak, amelyek közül az egyik kasszasiker lett, a másikat pedig alig ismeri valaki. Még Mel Brooks is látott benne fantáziát és sorban a 10. filmjében ő is a 13. századi anglia hírneves igazságosztóját idézte meg. Vagyis inkább azt, amit Hollywood adaptált belőle az évtizedek során. A film láthatóan erősen rezonál a Kevin Costner féle verzióra (sőt egy jelenetben konkrétan meg is idézi azt), de főhőse inkább az Errol Flynn által életre keltett figurára hajaz. 

Nagyon vicces film ez. A kötelező alakok (Kicsi John, Lady Mariann, János herceg) mellett megismerhetünk egy Don Corleone-szerű bárót Jersey-ből, egy Hapsi nevű fekete sidekick-et, a csökkentlátó hű szolgát Vaksit, és mind közül a legviccesebbet, Rottingen sherifet. A Roger Rees által megformált gonosz, de jóképű antagonista minden jelenetében fenomenális. Legfontosabb ismertetőjele, hogy feldúlt állapotban összekeveri a szavakat és szótagokat, aminek eredményekét a fentihez hasonló "mondatok" jönnek ki a száján. 

Amúgy ezt jelenti: Tudod, hogy tilos vaddisznóra vadászni a király erdejében!

Ha tudni szeretnéd, hogy mit jelent a "Segsz te tudítani?", a "Lekért megezolsz" vagy a "Leszarta a vaskirály lövőjét", nézd meg ezt a filmet, aminek humorán az elmúlt negyed évszázad semmit sem koptatott.

Képek forrása: imdb.com

A bejegyzés trackback címe:

https://idezo.blog.hu/api/trackback/id/tr2714899434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.07.23. 04:47:39

Az első hármról sose hallottam.
A GR film pazar.
A fuszekliket irtó régen láttam.
süti beállítások módosítása